W Miechowicach gotują

Od 2010 r. Centrum Misji i Ewangelizacji Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego oraz Parafia Luterańska w Bytomiu-Miechowicach realizują na terenie Bytomia-Bobrka projekt z zakresu pedagogiki ulicy (Misja ULICA). Celem podejmowanych tam działań jest wspieranie, dostarczanie dobrych narzędzi, a także rozwój osobisty młodych ludzi, po to, by zmniejszyć ich zagrożenie marginalizacją oraz wykluczeniem społecznym. Miejscem wspólnych zajęć jest otwarta przestrzeń uliczna, podwórka, tereny zielone w dzielnicy, a także różne instytucje Górnego Śląska. Regularne spotkania z pedagogiem ulicy, bezpieczna i twórcza  zabawa, udział w warsztatach są działaniami docierającymi bezpośrednio do dzieci i młodzieży w ich normalnej sytuacji życiowej.

- Warsztaty kulinarne „Z żuru chłop jak z muru” stanowią integralną część programu Misja ULICA i są drugim projektem naszych podopiecznych, który udało się zrealizować dzięki dotacji naszego głównego partnera Fundacji Wspólna Droga-United Way Polska z Warszawy.Pierwszym projektem były warsztaty fotograficzne „Bobrek oczami dziecka” z których powstała wystawa „Choć opowiem Ci o moim Bobrku” - wyjaśnia Monika Cieślar, pedagog ulicy, pracownik CME i koordynator projektu Misja ULICA.

Projekt ma na celu edukację młodych ludzi z zakresu żywienia i przygotowania posiłków. W poniedziałek 14 listopada 2011r. rozpoczął się cykl 24 warsztatów kulinarnych, między innymi z kuchni śląskiej, ktory zakończy się w lutym 2012r. Zajęcia przygotowane zostały dla dwóch sześcioosobowych grup dzieci i młodzieży z dzielnicy Bobrek. W ramach projektu odbędą się także trzy wycieczki tematyczne.

- Planujemy zwiedzić muzeum Dom Chleba w Radzionkowie, zabytkową kopalnię węgla Guido w Zabrzu oraz zabytkową kopalnię soli w Wieliczce, by poznać warunki pracy i życia górników. Sprawdzianem wiedzy i zdolności kulinarnych dla młodych adeptów sztuki kulinarnej będzie kilkudniowy wyjazd na ferie zimowe, gdzie uczestnicy sami będą przygotowywać swoje posiłki. Powstanie również mini książka kucharska m. in. z przepisami potraw wykonywanych na warsztatach - wyjaśnia Monika Cieślar.

Ta nietypowa forma zajęć jest nie tylko źródłem zdrowych i tanich posiłków, ale także dostarcza wiedzę i umiejętności oraz wpływa na nawyki żywieniowe uczestników. Poprzez przygodę z gotowaniem pedagodzy chcą też przybliżyć uczestnikom kulturę i historię regionu. W projekt zaangażowani są wolontariusze, m.in. proboszcz parafi ewangelickiej w Bytomiu-Miechowicach ks. Jan Kurko oraz osoby, które zajmują się gotowaniem profesjonalnie. Warsztaty odbywają się w Domu Pomocy Społecznej-Ewangelickim Domu Opieki „Ostoja Pokoju” w Bytomiu-Miechowicach, w specjalnej, przeznaczonej do tego typu działań, kuchni.
- Gotujemy w poniedziałki i w czwartki, w dwóch koedukacyjnych grupach - mówi Robert Cieślar, pracownik CME ds. pedagogiki ulicy, który prowadzi projekt wraz z wolontariuszkami: Natalią Czachor i Kasią Kukucz.

Informacje o przebiegu projektu będą się pojawiać na blogu streetworkerów oraz na stronach CME. Powstanie także audycja radiowa i reportaż.

- W młodych ludziach drzemią niezbadane pokłady energii. Ich dynamika, nieprzewidywalność, świeżość indywidualnego spojrzenia i niespaczona przez żadną teorię ciekawość świata, a także kod zachowań i język sprawiają, że wspólna praca może przynieść niesamowite efekty i jest wielką przygodą. Każdy z tych młodych kucharzy ma ogromny potencjał twórczy a wspólne gotowanie jest jedną z  przestrzeni wspólnego oddziaływania - podsumowuje Monika.
cme